Bloed in urine, geen blaasontsteking, steen, gruis.. wat wel?

  • Sigrid

    Ik ben sinds een aantal weken wat aan het tobben met een van mijn cavia's; een mannetje van 2 1/2 jaar.

    Er zat bloed en eiwit bij zijn urine. Urineonderzoek toonde verder geen gruis of ontstekingscellen aan, PH was normaal.

    Twee kuren antibiotica gehad (Doxoral en Bactrimel) - blijkbaar was dat ondanks het ontbreken van ontstekingscellen standaard. Bloed- en eiwitgehalte bleef hetzelfde.

    In overleg met de specialist in Utrecht vorige week een röntgenfoto om steen uit te sluiten- weinig te zien omdat zijn blaas op dat moment leeg was, maar de blaaswand leek wat verdikt en de blaas leek wat peervormig. Maar was niet duidelijk genoeg wegens de lege blaas. Ook op een echo was geen duidelijk beeld te zien.

    Echo vandaag, met volle blaas, toonde geen afwijkingen - geen gruis of stenen. Urine vandaag: wat minder bloed (ze had het over 3 streepjes i.p.v. 4) en eiwit (1 streepje i.p.v. 3 als ik het goed onthouden heb.

    Hij is verder levendig, eet en drinkt normaal en springt 's avonds letterlijk het kleed over op zoek naar stukjes groente. Maar dat bloed moet natuurlijk ergens vandaan komen…

    De dierenarts vindt het ook raadselachtig wat het kan zijn. Heeft een van jullie een idee?

  • Marumoto

    Rode bloedcellen of enkel hemoglobine? Maw groene stipjes op het strookje, of alles gelijkmatig groen? Het is een groot verschil mbt diagnose. Je moet dat weten om verder iets te kunnen doen. Er kan van alles in de achtergrond liggen - hartprobleem, nierprobleem, (goedaardig) prostaatprobleem. Of toch gewoon een blaasontsteking.

    Witte bloedcellen (ontstekingscellen) vind je overigens niet zo makkelijk in de urine van cavia's. Ik weet niet precies waarom, maar ik had zoveel zeer typische blaasontstekingsgevallen en allemaal zonder witte bloedcellen. Het strookje is wat dat betreft niet zo betrouwbaar. De verdikking van de blaaswand is juist een beslissend teken van blaasontsteking (veelal oude, chronische), het vervelende is dat het dan meestal niet volledig herstelt en dat de cavia er lang last zal hebben. Verdikte blaas kan zich niet zo goed uitrekken en ledigen, dus de urine blijft sijpelen.

  • Sigrid

    Bedankt voor je reactie. De dierenarts heeft het onderzoek gedaan, en gaf alleen terug dat er bloed in de urine zat en had het over een aantal ‘streepjes’. Ik wist niet dat daar nog verder onderscheid in te maken was, en heb daar dus ook niet naar gevraagd. Maar dat kan ik morgen nog doen - ze zou nog bellen over de bacteriekweek. Ik vermoed dat het niet om stippeltjes zal zijn gegaan - dat klinkt als iets specifiekers dat je in zo'n geval wel vermeldt.

    Wat zou een mogelijke oorzaak zijn als het alleen zou gaan om rode bloedcellen, en wat als het zou gaan om hemoglobine? (dat zit toch òp rode bloedcellen? Wat zou het verschil maken?)

    'Alleen rode bloedcellen' - iets met de vaatwand / nieren, en ‘bloed’ een wondje ergens in de blaas of urineleider?

    De röntgenfoto was onduidelijk; het is dus ook niet helemaal zeker of die baaswand nu verdikt is of niet. De echoscopist (?) gaf aan dat de blaas er normaal uitzag, maar ik weet niet of je op een echo ook iets over de dikte van de blaaswand kunt zien.

    Hij plast normaal; niet continu sijpelend oid. Op een gegeven moment wiebelt hij naar achteren en plast dan in één keer een bepaalde hoeveelheid (zonder gepiep of gebrom). Zijn achterkant / buik is ook droog.

    Hij heeft één keer op schoot geplast voor ik hem terug kon zetten. Leek in dat geval wel minder lang de urine op te kunnen houden. Maar de andere keren zag ik daar ook geen opvallende dingen in.

  • Marumoto

    Nee, een bacteriele kweek is idd iets anders.

    1. Rode bloedcellen (RBCs). Als je alleen RBCs in de plas vindt, heb je meestal te maken met blaasontsteking en/of schade aan de blaaswand (bv gruis). Het is vervelend maar niet direct levensbedreigend. Oh ja, je hebt ook zoiets als nefritisch syndroom, waar de RBCs door de nierfilter lekken, dit is een teken van nierfalen maar dan zou je ook de algemene ellendigheid zien. De cavia zou dan echt niet blijven eten en levendig zijn.

    2. Hemoglobine is inderdaad de rode kleurstof in de rode bloedcellen. Als je losse hemoglobine in de plas vindt, is het op zijn zachts gezegd niet best. Dit betekent dat de rode bloedcellen kapot gaan. De meest voorkomende oorzaak is hartfalen, dan zie je ook dat de cavia er eigenlijk geen last van heeft, maar wel langzaam slechter wordt. En ja, je hebt ook andere oorzaken, bv bloedparasieten, maar dit is eerder iets voor de tropen en zeker niet bij cavia's. Overigens, een cavia die hemoglobine plast zal het niet te lang volhouden. Dit omdat hemoglobine de nierfilter verstopt, zodat je alsnog nierfalen krijgt.

    Ik zou toch nog goed bij de dierenarts navragen als ik je was.

  • Marumoto

    Nog vergeten: bloed (hemoglobine) in de urine kan ook komen door vergiftiging met bepaalde planten. Het best bekende voorbeeld is de nachtschade (Solanaceae). De gifstof solanine veroorzaakt o.a. hemolyse, dwz het kapotgaan van rode bloedcellen. Dit krijg je dus als je groen van aardappel, paprika, tomaat, aubergine enz. voert. Het lastige is dat de cavia er niet meteen aan doodgaat (kan wel maar hoeft niet), maar langzaam zijn nierfunctie verliest en dus niet oud wordt. Maar goed, normale mensen doen dat soort dingen niet, gelukkig.

  • Jacoline

    Het groen van paprika, bedoel je dan ook het kleine steeltje wat je overhoud als je de paprika snijd? Waar de zaadjes aanzitten? Het grootste deel van de zaadjes snij ik eraf, maar de rest geef ik ze en dat vinden ze heerlijk… Dacht dat dat geen kwaad kon?

  • Marumoto

    Het steeltje valt wel mee, ze eten hem toch niet op. Zaadjes en zaadlijsten kunnen geen kwaad. Maar als je bv de bladeren of de hele plant geeft, krijg je vroeger of later problemen.

  • Sigrid

    Hij krijgt inderdaad die dingen niet. Ze krijgen voornamelijk witlof, andijvie, selderij, peterselie, wortel, komkommer, af en toe wat appel, soms een klein stukje banaan.

  • Sigrid

    Ik heb nog niets gehoord van de dierenarts (ze zou bellen als ze contact had gehad met Utrecht, en als de bacteriekweek klaar was).

    Nu zat Hemelvaart er ook tussen, maar ik ga morgen even contact opnemen.