baarmoeder en eierstokken verwijderen

  • Thea

    Mijn cavia van 3 jaar heeft ovarièle cystes en mijn da heeft geadviseerd haar baarmoeder en eierstokken operatief te verwijderen. Ik heb daar mee ingestemd maar waar moet ik op letten om haar de meeste kans op herstel te geven? Ik heb een keer een cavia laten opereren maar zij is overleden door stilstaande darmen en ze was onderkoeld toen we terugkwamen bij de Da een paar uur nadat we haar opgehaald hadden.

    Moet je haar een kruik geven als ze thuiskomt ivm warmteverlies?

    Wat kun je haar geven als haar darmen niet goed op gang komen?

    Moet je preventief dwangvoeding geven?

    Heeft iemand ervaring met deze ingreep en weet waar ik op moet letten?

    Groetjes Thea

  • Marumoto

    Het belangrijkste is pijnbestrijding. Het dier zal na de operatie letterlijk en figuurlijk van pijn krepieren. Omwille van de postoperatieve pijn gaan de darmen vaak stil liggen; oudere en zwakkere dieren redden het niet. Het is een sprookje dan men dergelijke pijnen met metacam of carprofen kan bestrijden. U kunt evt vragen naar sterkere en betere pijnstillers zoals coxibs, echter, bij een gewone eerstelijnskliniek is het verloren moeite.

    U kunt de cavia uiteraard warmhouden, dwangvoeren, metocloral geven om darmen te stimuleren etc. Dit advies zou u ook van uw dierenarts moeten krijgen, zo niet dan is er echt een probleem.

    Overigens kunt u de baarmoeder en de eierstokken niet weghalen zonder de darm te verstoren. Met name de ophangbanden van de darm lopen ernstige schade op, dit geeft problemen met de doorbloeding en bezenuwing van de darm. Ook door deze schade (los van pijn) vallen de darmen stil. Ik zou de operatie van eierstokcysten nooit zelf uitvoeren of aanraden tenzij er een dringende oorzaak was. Als uw dierenarts de vorige keer niet goed heeft gepresteerd, zal het deze keer ook moeilijk zijn. Sterilisatie blijft een uiterst moeizame ingreep.

    Ik wens u veel succes met deze onderneming.

  • thea

    Hallo Marmuto

    Dank u wel voor de reactie. Het betreft niet dezelfde dierenarts. De zorg rondom de operatie moet nog doorgesproken worden met de arts en ik wil de juiste vragen stellen. Ik neem uw reactie zeker mee.

    De cavia is in goede conditie maar wel kaal op de flanken en vertoond constant berengedrag. Na speuren op internet stuite ik op verhalen dat de cystes op organen kunnen gaan drukken en dat de cavia zelfs kortademig kan worden omdat de longen verdrukt worden. Alleen maar afwachten tot ze zo'n pijn krijg dat ze ingeslapen moet worden is in mijn ogen ook geen goede optie vandaar deze beslissing. Als leek heb ik het idee dat ze dan in ieder geval nog een kans heeft gehad.

    Groetjes Thea

  • Marumoto

    De verhalen van cysten die op organen drukken komen niet van diergeneeskundige sites. Als ik u was zou ik erg voorzichting zijn met wat verschillende mensen op internet zetten. Er staat al zoveel foutieve info op allerlei fora en hobbysites. Is een internet verhaaltje de basis van uw beslissing om uw cavia te opereren, terwijl zij zich goed voelt?

    Als de cavia berengedrag vertoont zijn de cysten nog erg klein, enkele millimeters groot. Dit kan nooit op een orgaan drukken (en uiteraard niet op de longen omdat de longen eenmaal ergens anders zitten ;) ) Naarmate de cysten groter worden, verdwijnt het berengedrag en komt de beharing gedeeltelijk terug. Maar de cysten groeien lang niet altijd.

    Is er een afbeelding van de cystes gemaakt? Dit is wel nodig om af te schatten waar men aan toe is. In de fase van berengedrag is hormonale kuur ook een goede optie, men gebruikt daarvoor GnRH of hCG (ik ken niet alle merknamen in Nederland). De dosering moet hoger dan bij andere dieren, en eenmalig. Herhaling heeft geen effect meer ivm immunisatie.

  • thea

    De diagnose is gesteld door de da naar aanleiding van de symetrische kale plekken op haar flanken in combinatie met berengedrag. Ze heeft contact gehad met een specialist uit Utrecht en daarna een operatie geadviseerd.Verdwijnen cystes na gebruik van hormonen of stagneerd de groei? Heeft u ervaring met deze methode?Ik zie de voordelen van een hormonenkuur maar is het geen uitstel en kom ik dit probleem weer tegen als zij ouder is en niet meer behandeld kan worden.Ze is bijna 4 en haar leeftijd gaat dus een rol spelen.

    Thea

  • Marumoto

    De diagnose zal wel kloppen, er zijn weinig andere mogelijkheden. Bilateraal kale plekken en berengedrag ziet men in de beginfase.

    Door een hormonenkuur kunnen de cystes verdwijnen of niet meer groeien, afh van het middel. Het probleem kan wel in de toekomst terugkomen, maar meeste cavia's worden geen 10 jaar oud. Het terugkeren is dus meestal niet zo relevant. De dosering is meestal honderden IU eenmalig, maar ik kan het niet zo precies zeggen, het hangt nl af van het preparaat. Ik heb er best ervaring mee, ook met sterilisatie. Heb ik zelf ook wel uitgevoerd en vind ik geen aanrader (dwz de sterilisatie, dit is niet iets dat ik vaak zou willen doen). Maar u kunt beter contact opnemen met de universitaire dierenkliniek Merelbeke (Univ. Gent), daar hebben ze uiteraard meer ervaring en een sjieke praktijk.

  • Monique

    Hi Thea,

    Ik heb zelf ook een cavia met dezelfde verschijnselen. Van tijd tot tijd krijgt ze kale plekken, ik smeer er dan een zalfje op en het haar groeit weer terug. Ze heeft dit al zeker 1,5 jaar, maar voelt zich verder prima, heeft nergens last van en is een blije cavia. Al mijn dames vertonen trouwens regelmatig berengedrag. Ik laat er niks aan doen en zolang jouw cavia zich verder goed voelt, zou mijn advies zijn om er niks aan te laten doen. Het is een hele zware ingreep.

    Een van mijn andere cavia's had trouwens pas ook kale plekken (aan beide zijde op de achterhand), zij is 5 jaar en voelt zich verder ook prima. Ik heb pas een cavia verloren na een zware operatie (blaassteen) en laat alleen iets doen als het echt noodzakelijk is (als de cavia zich niet goed voelt).

  • Bellamy

    Ik heb zelf een zeugje gehad dat een keizersnede moest ondergaan, omdat haar 3e jong niet eruit kon komen. Haar baarmoeder en eierstokken zijn toen verwijderd. Ze was toen 3 jaar oud. Ik heb weinig gedaan aan nazorg (ik praat over heel wat jaartjes geleden). Ze is 7,5 jaar oud geworden.

  • Witches at work.nl

    Hoi hoi

    Tja zo kan het ook gaan dus!(tu)

    Dit succesverhaal van je heb ik hier al vaker gelezen en mensen zoals oa Thea horen dit maar al te graag.

    In dit gaval BRAVO BELLAMY en dat meen ik oprecht!!!

    Alhoewel ik het niet had aangedurft maar oke, de winnaar heeft gewoon gelijk indeze.

    4 jaar oud??? De meeste caafs staan dat letterlijk al met een pootje in het graf dus gewoon laten inslapen bij de DA zou veel diervriendelijker zijn dan haar op haar oude dag nog met zulke moeilijke/gevaarlijke operaties te confronteren en helse pijnen!!!

    Voor het dier veel pijn in het lijf en voor jullie in de knip met als lachende 3e de DA want of het dier nu blijft leven of niet de zorg moet worden betaald en fiks meestal.::o

    Bovendien bij een jonge caaf zou ik ook al veel bedenkingen hebben, als Marumoto er al moeilijk aan trekt dan zou ik er niet eens aan denken!

    Een dier is een dier en een dier denkt niet, maar heeft wel gevoel. Zou in de natuur worden gered (van al het leed) door zijn natuurlijke vijanden die het diertje op zouden eten omdat het niet snel genoeg meer was enz. enz.

    Wat bezielt ons mensen toch om deze wet steeds met voet te willen treden? Dieren op te lappen die nagenoeg kansloos zijn?

    Wil een dier dit? Of is de mens te onverantwoordelijk om de knoop door te hakken???

    Een hond met een kap om zijn hoofd omdat hij bv heeft gevochten en de wond moet genezen enz, een gegipste poot en dat soort zaken daar tegen zeg ik JA wij mensen kunnen een dier hiermee daadwerkelijk helpen.

    Pijnlijke botbreuken en zo idem daarmee laat je een dier niet rond hobbelen en ook zeker niet om inslapen.

    Zo ken ik iemand die een kat een jaar lang met een kogelwond in zijn kop liet rond lopen omdat ze bang waren voor de evt da kosten. Echt schandalig en erg zielig voor dat dier. Echt een overduidelijk geval ook dat een mens goed na moet gaan wanneer je wel en wanneer juist niet moet gaan ingrijpen.

    Ik vind mensen zoals Thea geen echte dierenvrienden, ik begrijp alleen dat ze het in wezen goed bedoelen.

    Ze luisteren na de DA en die zal vrijwel altijd gaan ingrijpen, dat is hun vak hun vak is niet dieren zoveel mogelijk in te laten slapen. Dan zouden ze op de verkeerde plek zitten natuurlijk, maar vergeet niet dat wij mensen ipv medicijnen te hebben gestudeerd vaak iets hebben dat even zo waardevol is.

    GEZOND BOERENVERSTAND heet dat, het vermogen om droog en logisch na te denken, zonder sentiment, maar puur met als doel van wat is voor het dier ECHT het beste!

    Want daaraan heeft vooral een ouder dier vooral behoefte, leven zolang het kan, en het zonder al teveel kunstgrepen mogelijk is.

    Maar als shet echt goed mis is??? Mijn tip;

    Lekker voor eeuwig gaan slapen omdat het dankbaar is een gezegende leeftijd te hebben mogen bereiken zonder al teveel pijn en gedoe.

    Zielig??? Niet voor het dier wel voor de nabestaanden, die er maar tegen moeten kunnen anders moeten ze nooit aan dieren beginnen.

    Groetjes D#S

  • thea

    Hoi

    De cavia is inmiddels geopereerd en maakt het goed. Ze loopt alweer rond en heeft het gelukkig achter de rug. De cystes heb ik gezien na de ingreep en waren zo groot als knikkers.

    De discusie of ik wel of niet een dierenvriend ben ga ik niet aan. Ik heb geprobeerd om zo veel mogelijk informatie te verzamelen en een weloverwogen beslissing te nemen. Een cavia in te laten slapen van nog geen vier jaar oud gaat mij te ver.

    Dank je wel voor jullie adviezen.

    Groetjes Thea