cavia van 6 (!) jaar met 1e nestje

  • lieke ritzema

    Drie weken geleden ben ik met mijn zeugje van 6 jaar naar de dierenarts geweest omdat ik vermoedde dat het beertje van mijn dochter kans had gezien haar te dekken. De dierenarts vertelde dat dit gelukkig niet het geval was maar een zaak van darmkrampjes, want een zeugje van 6 zou de bevalling niet overleven en in laten slapen zou dan het meest diervriendelijk zijn.

    Nu zijn we toch de verraste maar gelukkige opa's en oma's geworden van 2 jongen. Ons zeugje heeft alles zelf gedaan en is een zeer tevreden moeder, de jongen huppelen vrolijk en gezond om haar heen.

    Zijn er mensen die dezelfde ervaring hebben? Want als de arts een juiste diagnose had gesteld, had ik misschien mijn Gerritje voortijdig laten hemelen en dat vind ik eigenlijk te gek voor woorden.

    Hebben we een wondercavia of zijn al die vergroeide bekkenverhalen overdreven?

  • Marumoto

    Nee, al die vergroeide bekkenverhalen zijn niet overdreven. Maar fysiologie, in tegenstelling tot wiskunde, berust op statistiek ipv absolute getallen. De kans op complicaties bij de geboorte hangt rechtstreks af van de grootte van het geboortekanaal in verhouding tot de grootte van het jong. Het geboortekanaal is bij meeste zeugen (ratten hebben dit ook) te klein, en kan enkel vergroot worden door de scheiding van schaam- en zitbeenhelften oiv hormonen uit de eierstokken en vruchtvliezen/placenta. De verbinding tussen de bekkenhelften is bij jonge dieren tot ca. 1 jaar kraakbenig en soepel, en staat onder hormonale invloeden. Daarna verbeent het en reageert niet meer op hormonen. De graad van verbening hangt af van de leeftijd, de voedingstoestand en de algemene gezondheid van het dier. Sterke en goed gevoede dieren hebben als regel een hogere botdichtheid en dus meer kans op complicaties. Maar het geboortekanaal is niet de enige reden van dierensterfte bij late dekking en dracht. Daarnaast heeft u ook een toegenomen kans op melkziekte (calcium gebrek), problemen met doorbloeding naar de baarmoeder, of metabole stoornissen (zwangerschapsvergiftiging). Al met al is de kans op mislukking aanzienlijk hoger dan 50%. Daarom is het met opzet fokken met oude dieren onverantwoord en zal het nooit door een normale dierenarts aangeraden worden.

    Ik begrijp dat er hier sprake is van een dekking per ongeluk. Het inslapen van een ouder drachtig dier klinkt inderdaad niet bepaald professioneel. Een kundige dierenarts kan de scheiding van het bekken goed afschatten adhv palpatie en evt. een roentgenfoto. Zelfs bij onvoldoende scheiding hoeft het dier niet direct dood. Keizersnede biedt een goede oplossing mits de juiste verdoving toegepast wordt. De ingreep valt wel mee, is makkelijker dan bv bij het rund (en denk eraan dat vrijwel alle vleeskoeien op deze manier bevallen). Na keizersnede is het wel verstandig het moederdier “droog te zetten” en de jongen bij een pleegmoeder te laten drinken of met de hand te voeren.

    In bepaald percentage vd gevallen kan de oude zeug op een natuurlijke wijze bevallen. Echter, het is aan te raden om het dergelijke dier te laten onderzoeken door een competente dierenarts, die ook desnoods snel kan ingrijpen.

  • Khydra

    gefeliciteerd!

    Zoals je merkt kan een oudere cavia best een zwangerschap overleven, maar de risico's zijn gewoon veel groter (in principe net als bij oudere vrouwen) Gelukkig is het bij jou goed afgelopen. De reactie van de DA vind ik overigens wel erg, laten inslapen om een zwangerschap. Zoals Marumoto al aangeeft, een keizersnede had een oplossing kunnen zijn. Heeft die DA daar wel eens van gehoord? Ik zou eens kijken naar een andere DA, zo een als deze wekt niet veel vertrouwen.

    Hoe dan ook, geniet van je kleintjes!

  • Witches at work.nl

    Hoi Marmotje+Lieke

    Dus in dit geval gaat het een wat meer prutterige caviazeug beter af dan een hele stevige gezonde zeug?

    Idd is het bij de mens ook een veel groter risico om ouder aan kids te beginnen, onder de 30 is zeer ideaal om te beginnen want bevallen is een vorm van topsport je lichaam moet goed in vorm zijn wil er er niet krakkemikkig uit komen.

    Zowel bij de mens als bij het dier zie je helaas vaak gevallen waar over ik behoorlijk wat twijfels heb of hun lijf het wel aan kan en of ze het geestelijk wel aankunnen.

    Een dier dat zich laat dekken is ook tot werpen in staat veeal zei mijn da ooit!

    Ik denk dat dat te makkelijk gezegd is, jammer dat er nog steeds zo vaak fouten worden gemaakt en mensen maar wat bij elkaar zetten zonder te weten of het een HIJ of ZIJ is!!!

    Vaak worden ze ook al zo verkocht ed totaal belachelijk want met een beetje interesse is het juist bij de cavia al door een kind van een jaar of 6 of zo al goed te zien als je ze het leert.

    Gelukkig is het dit keer goed gegaan dus GEFELICITEERD met het nestje maar let op de beertjes zijn meestal binnen 3 wkn ookal weer vruchtbaar!!!

    Direkt na de geboorte zie je al meteen of het een hij of zij is.

    HIJ=0 MET STIP EROP

    ZIJ=Y ACHTIG

    Gr. D#S

  • lieke ritzema

    een cavia zou te veel inwendig vet hebben waardoor de dierenarts geen keizersnede zou willen uitvoeren, dus als ze als had geconstateerd dat Gerrit in blijde verwachting was, had ze me naar het dierenacademisch centrum in Utrecht (?) gestuurd.

    Ik mocht overigens tijdens het consult 40 euro neerleggen voor haar kunde en een tube prut tegen dunne ontlasting…

    Voor het castreren van Kiwi, de onverwachte vader, zou ik 90 euro kwijt zijn, wat ik op dat moment niet had en tegen beter in heb uitgesteld tot mijn 13e maand.

    dan kan ik gelijk de binkjes Floris en Snoepie, blakend van gezondheid, voor eenzelfde ingreep meenemen.

    (ik heb hier iets gelezen over een goedkopere IJsselsteinse dierenarts)

  • lieke ritzema

    even voor alle duidelijkheid: ik zorg heel goed voor mijn beesies hoor.

    het enige wat ik nog kan bedenken is dat Gerrit los in onze tuin loopt als de temperatuur dat toelaat en onze paprika/wortel/courgettekontjes krijgt en dus veel verse vitamines binnenkrijgt en flink de ruimte om te rennen en spelen heeft.

  • Marumoto

    lieke ritzema Schreef:

    ——————————————————-

    > even voor alle duidelijkheid: ik zorg heel goed

    > voor mijn beesies hoor.

    Volgens mij heb ik nooit gezegd dat u slecht voor uw dieren zorgt. Maar ongelukken gebeuren en men kan er weinig aan doen. Het belangrijkste voor de menige eigenaar is i) om te weten waar de risico's liggen, en ii) om voorbereid te zijn op noodsituaties.

    U had heel veel geluk, gefeliciteerd ermee, maar dit was eerder uitzondering dan regel. Het is uiterst gevaarlijk om uw ervaring als de geldende regel te presenteren. Waarom? Omdat het in meeste gevallen toch wel fout gaat. En omdat er al zoveel foutieve en gevaarlijke info op internet staat, vooral op allerlei fora. Een poosje terug was er bv een stelletje broodfokkers (hopelijk en godzijdank van de aardbodem verdwenen) die het dekken van oude caviazeugen juist gepromoot hebben, in de trant van - ”hoezo, die dierenartsen vertellen allemaal flauwekul, oude dieren mag je best laten dekken, geen enkel probleem”. Mensen lezen dergelijke onzin, mensen zijn niet kritisch, de onzin blijft hangen. Er zijn ook geen diergeneeskundigen die dergelijke bronnen controlleren. Resultaat? Dierenleed en niets anders.

    Nog een voorbeeld: “Een dier dat zich laat dekken is ook tot werpen in staat veeal zei mijn da ooit! ” Dit is een zeer gevaarlijke ketterij. Een dierenarts zou nooit zoiets gezegd hebben. Want zo een “dierenarts” heeft waarsch. nooit van Belgisch witblauw gehoord, en dergelijke delinquenten worden al in de 2-de bachelor, bij huisdieren voortplanting, naar huis gestuurd. Voorgoed en gelukkig maar. De bevruchting staat nl. helemaal los van het vermogen tot het voltooien van de dracht. Net zoals het opeten van een object los staat van het verteren van dat object. Een dikbil vaars geinsemineerd door een dikbil sperma wordt perfect drachtig maar weet niet wat haar te wachten staat. Een dezelfde of een andere vaars, die een stuk prikkeldraad naar binnen werkt, weet ook niet het metalenobject van haar netmaag in haar hartzakje terecht zal komen (waarna ze met veel mazzel nog afgevoerd kan worden (slachthuis), zo niet - vette pech voor de boer).

    De vergelijking van een oude zeug met een oudere vrouw is ook moeizaam. De fysische risico's van zwangerschap en bevalling bij een oudere vrouw zijn naar verhouding nul. De financiele risico's zijn er wel, maar nobody cares met een verplichte ziektekostenverzekering. Een vrouw van 50 en meer kan prima moeder worden als ze zonodig moet. Geassisteerde voortplanting is geen probleem, desnoods wordt ze volgepropt met progestagenen om de zwangerschap niet vroegtijdig te beeindigen, en als het zo ver is - halen ze dat ding uit haar lijf als het niet vanzelf wil. Ze wordt geholpen door een specialist in een ziekenhuis, niet door een vroedvrouw in een dorp. Anders zou de vrouwensterfte iets hoger liggen, zoals in 18-19-de eeuw. Dergelijke zorg zit er niet in bij de huisdieren, niet bij cavia's, maar ook niet bij de vaarzen en ook niet bij de merries. Bij de kleine dieren staat de verloskunde op een niveau vergelijkbaar met dat van een vroedvrouw. Jammer maar het is zo, en het drukt zich uit in dierensterfte. Dan is het aan de eigenaar om erover na te denken en de risicosituaties te vermijden.

    In conclusie zou ik dus fokken met oude dieren nadrukkelijk afraden. Als iemand dit met opzet doet kan ik kwaad, heel kwaad worden. Want wij lappen die beesten op tegen kostprijzen, en vaak ook onder de kostprijzen. En waarom doen we dat??? Niet zodat ze weer verprutst kunnen worden. En niet voor het geld. Een dierenarts verdient niets, echt niets, geloof me. Als u het bv met een universitair docent vergelijkt is het lamentabel. U moet 2 keer zo hard werken voor de helft van het geld. Maar dit is een andere discussie. En ik zal ook nooit klagen want het is fantastisch werk.

  • Khydra

    90 euro is wel heel veel geld en dat bij een DA die niet echt kundig met cavia's omgaat. Ik zou eerst eens even rondbellen in de buurt waar je woont, dat kan de moeite lonen. Ik heb toevallig afgelopen vrijdag een beertje laten castreren en dat kostte me 51 euro, dus dat is bijna de helft! (harderwijk) ::o

    Ik zou me dus zeker eerst orienteren

  • Witches at work.nl

    Hoi Marmotteke

    Even jou citaat wat betrekking had op het mijne van hierboven heb ik er eruit gelicht; 100% zeker weten heeft mijn Boxmeerse oudere man was het die DA me dat op deze wijze gezegd ja, ik verzin het zelf namelijk echt NOOIT met mijn Universitair gezond boerenverstand!!!

    Ik zowel bij de mens als bij het dier FEL TEGEN te jonge dan wel te oude dieren/mensen inzetten voor de voortplanting!

    Uitzonderingen daargelaten met een heel verhaal erachter enz. want leven door geven is niet een droog zwart/wit verhaal.

    Zoals ik al reeds aangaf bevallen is topsport zowel geestelijk als lichamelijk vraagt het nogat wat, en als je niet boven OP de berg staat raad ik het met klem af om uberhaupt eraan te beginnen.

    Er is leven zat dus laat ons vooral de TOP hiervoor inzetten ipv van zomaar wat te doen en het erop te gokken dat het wel los zal lopen.

    LET WEL;

    Jij lapt op, ik probeer te voorkomen dat er op gelapt moet worden!!!

    Gr. D#S

  • Marumoto

    > ik probeer te voorkomen dat er op

    > gelapt moet worden!!!

    Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik herinner me toevallig een vroegere discussie waaruit bleek dat bepaalde “top sterke dieren” amper de leeftijd van 3 jaar haalden. Ik wil niet vervelend doen, maar dit is geen prestatie.

    Zolang fokselectie zich louter op uitwendige kenmerken richt kan er geen sprake zijn van rasverbetering.

    De dieren zijn nou eenmaal zwakker geworden. Redenen? Meer dan genoeg. Laten we met inteelt beginnen omdat iedereen er zo vaak over heeft. Inteelt verhoogt het aandeel van homozygoten, waardoor bv recessieve aandoeningen makkelijker tot uitdrukking kunnen komen. Samen met selectie versmalt het de genpool en kan bepaalde ziekte-gerelateerde genen “indikken”, vnl als deze genen toevallig gekoppeld zijn aan genen waar men voor selecteert (voorbeeld satijnziekte). Maar dat inteelt en selectie alles verklaren, daar geloof ik nou helemaal niets van.

    De echte boosdoener lijkt me drievoudig: 1) slechte stalhygiene, vaak overbevolking, waardoor constant hoge infectiedruk en lage weerstand van dieren (ivm stress), 2) slecht omgaan met dieren bij sommige fokkers, dus geen controle van endemische ziekten en geen behandeling bij uitbraken van infecties. En dan komen we vanzelf bij:

    3) immunotolerantie. Er wordt veel gefokt met subklinisch of latent besmette zeugen (dwz dat ze niet doodziek zijn, maar degelijk het bacterium of zelfs de hele cocktail van microben in zich hebben), en spijtig genoeg aborteren ze niet altijd. De bacteriele (of virale) stoffen komen via de placenta (die bij knaagdieren zo lek is als een zeef) bij de foetus terecht. Het onvolwassen immuunsysteem van de foetus accepteert deze stoffen als lichaamseigen, en zal er voortaan geen antistoffen tegen aanmaken. Dus: na de geboorte en nadat de passieve weerstand (verkregen via de placenta, cavia's hebben immers niet zo veel aan colostrum) gezakt is hebben infecties een vrije hand terwijl het dier zich amper kan verdedigen. Let eens goed op: als de zeug ziek is geweest tijdens de dracht, worden de nakomelingen in het algemeen niet oud. En in de volgende generaties wordt het ook niet beter, in tegendeel.

    Met uitzonderingen, uiteraard, want dit is geen wiskunde.