piepen bij de ontlasting, maar niet duidelijk iets te vinden...

  • Daantjuh

    Ik ben met mijn cavia naar de da geweest, ze piepte bij t plassen of poepen, maar welke van de twee is mij niet helemaal duidelijk. Ik zie dr op die momenten ook keutelen maar ik zie niet echt of ze dan ook plast. Ik had de urine laten controleren en daar zag je niet echt iets aan maar uit de test bleek er wel bloed bij te zitten. Om uit te sluiten of er geen blaassteen zit, wilde de da een foto maken. Daar was op de 1e foto een klein horizontaal streepje te zien, maar op de foto van bovenaf was die niet terug te vinden. De da heeft dit overlegd met een specialist in utrecht en die vertrouwde t allebei toch niet en hij adviseerde een echo te maken, om dat t dan beter te zien moet zijn. Omat er al zoveel gedaan was bood ie dat met een fikse korting te doen. Wat ik erg netjes vind dat ie dat aanbiedt. Nu hebben we net de echo gehad, en daarop is niet iets duidelijk te zien. Een dingetje wat de arts die de echo deed niet helemaal thuis kon brengen, net boven de endeldarm. Maar misschien dat dat een restantje is van de operatie van vorig jaar toen is de baarmoeder verwijderd. Maar om zeker te zijn wil ze t morgen door een specialist na laten kijken. Dus echt wijzer ben ik nog niet. :( Het is heel wat zo voor een cavia, maar ze is superlevendig en vertoont verder geen ziek gedrag, alleen dat piepen bij de ontlasting. En hierbij hoeven ze niet onder de narcose, tja wat moet je dan om erachter te komen. Maar ik ben bang dat er morgen ook niet iets duidelijk uitkomt, wat moet je dan om erachter te komen? Ze heeft metacam gehad voor dr blaas, maar ze piept nog regelmatig, dus ik denk dat dat niet echt heeft geholpen.

    Wat ik net wel zag, is dat ze in dr oortje heel veel viezigheid heeft zitten aan een kant, vettig bruine en zwarte troep, met best harde stukjes. Wat kan dat zijn, is dat opgehoopt smeer, of mijt of schurft, want ik heb op internet lopen zoeken maar ik heb bij mijt en schurft niet echt overeenkomsten gezien. Kon er een beetje uithalen, maar niet alles. Laat er morgen ook maar meteen naar kijken. Maar ik denk dat dit los staat van de andere klacht omdat ze t piepen specifiek bij t ontlasten doet. De andere caafjes hadden trouwens niks aan de oortjes.

    gr,

    Daantjuh

  • Khydra

    ja, dat kan soms heel lastig zijn als je geen duidelijke oorzaak vindt. Vooral: wat moet je er dan mee? Heb je wel eens geprobeerd iets lijnzaadolie te geven over het voer? Kan misschien wat laxerend werken. Of iets anders laxerends?

    Voor het oortje klinkt niet echt als schurft, meer als of oorsmeer wat erg lang is blijven zitten, of iets van ontstekingsrommel. Je kan proberen het wat zachter te maken met babyolie of vaseline en dan morgen proberen of je er nog kan uitkrijgen

    Benieuwd wat de DA morgen zegt. Zolang ze verder gezond oogt en goed eet, zou ik het rustig even aankijken.

    Succes!

    Jannie

  • Marumoto

    Ik heb de foto's niet gezien (x-ray neem ik aan, was het?), moeilijk te zeggen. Bij de opname van op zij, waar zat het horizontale streepje, richting buik of rug, richting kop of staart (pfff, Lotje, ik gebruik gewoon Nederlands ook is het hoog onnatuurlijk hier). Echo levert niet echt geweldig veel info over stenen dacht ik. Xray lijkt me beter.

    Ik zou ook moeten weten hoe de ontlasting er uitziet, is het hard en daardoor pijnlijk? Dan zou veel groenvoer een oplossing kunnen zijn. Vnl paardenbloemen.

    Ik heb het wel geregeld gezien dat cavia's darmstoornissen overhouden na buikoperaties. Als iemand aan de buikholte van de cavia prutst, dus bv bij castratie met complicaties, sterilisatie, blaassteenoperatie etc. De darmen blijven dan toch wel moeilijk doen. Ik schrijf het voorlopig toe aan littekenweefsel en/of een goedaardig gezwel van bindweefsel. Maar heb verder geen goede verklaring van dit verschijnsel. Het is zo kennelijk.

    Je zou de cavia nog venkel etc kunnen voeren. Om de krampen te relaxeren. Er is nog zoiets als butylscopolamine (Buscopan geloof ik). Kun je je da vragen. Maar ik zou het niet geven.

  • Daantjuh

    bedankt voor de reacties. het streepje was horizontaal en als je t van de zijkant ziet een paar cm onder waar de botjes van de pootjes bij de ruggewervel komen, als je begrijpt wat ik bedoel haha. Dus misschien dat het door de foto van bovenaf net onder die gewrichtjes zit dat je t daarom niet ziet?

    tja ik twijfel heel erg of t bij t plassen of poepen is, omdat ik dr dan wel zie keutelen, maar omdat er toch bloed bij de urine zat. De keutels zien er verder goed uit, niet heel hard ofzo, echt normale keutels. Ik zal venkel zeker eens proberen (en even zoeken waar ik dat kan vinden). Ik heb ook eurologist gegeven, voor t geval van blaasgruis, maar t is telkens zon gevecht om t erin te krijgen, ik maal t pilletjes fijn tussen twee lepels en vermeng t dan met water en geef t zo. Maar ze vind t maar niks. Dus ik twijfel of ik daar nog even mee door moet gaan. Ik wil morgen sowieso even kijken of er iets anders te proberen is ipv die metacam. Want die lijkt niet echt effect te hebben.

    En ze is idd verder hartstikke levendig en opgewekt en eet en drinkt goed en sterk. Maar t lijkt me gewoon niet fijn voor dr als ze dagelijks pijn heeft bij t plassen of poepen.

    En dr oor laat ik morgen meteen even naar kijken, ik heb er een gedeelte uit kunnen krijgen en de rest vraag ik eerst even, t lijkt behoorlijk vastgekoekt te zitten. Wil geen velletjes ofzo lostrekken. Denk dat als t mijt was t bij de andere oor of bij de andere caven ook had moeten zitten of hoeft dat niet perse?

  • Carine

    Ik heb jaren geleden een cavia gehad met dezelfde klachten. De eerste dierenarts zei dat het psychisch was, heb ik nooit geloofd. Het werd steeds erger, en toen ben ik naar een andere dierenarts gegaan. Op de rontgenfoto's was niks te zien. Toen een echo laten doen. Ook niks te zien. De Metacam werkte hier ook totaal niet en ik kon niet meer tegen het gepiep/gekerm van de pijn. Toen heb ik een kijkoperatie laten doen… bleek dat haar darmen helemaal aan elkaar verkleefd zaten en aan de baarmoeder vast, het was kanker. Ze kreeg de darmen niet meer fatsoenlijk uit elkaar. Ik heb toen besloten haar niet meer wakker te laten worden, want ze had zo'n pijn. Dit wil natuurlijk absoluut niet zeggen dat er bij jou cavia hetzelfde aan de hand is. Maar ik heb er toen ook zo lang mee gezeten en dat er niks te vinden was.. Zo frustrerend, terwijl zo'n beestje zo'n pijn heeft. Dus ik snap hoe je je voelt. Ik hoop dat ze bij jouw cavia wel iets vinden, wat te behandelen is. Heel veel sterkte en succes!

    groetjes Carine

  • Daantjuh

    Ze heeft vorig jaar een operatie gehad dus ik vroeg me ook al af of t niet verklevingen daarvan zijn, littekenweefsel ofzo. Maar voor die operatie zat ze ook zo te piepen, en toen zeiden ze dat t van de baarmoeder kwam. Maar ik vraag me af of t niet dezelfde klacht is als toen. Maar verklevingen zijn toch niet altijd kanker? Ik dacht dat je kanker ook wel zou moeten zien op foto's of een echo als er gezwellen zitten? Maar dat je verklevingen niet ziet op een foto kan ik me iets bij voorstellen. Maar t rijmt allemaal weer niet met t bloed in de urine. En dr kontje is ook een beetje gelig vies, ze is wit dus dat zie je goed. Dus ik denk dan toch weer aan urine, maar als ik naar dr gedrag kijk zou ik weer eerder darmen denken. Tja en inslapen, ze piept dus alleen op bepaalde momenten, aan de andere momenten dat ze rond loopt te scharrelen merk je niks, dus ik heb t idee dat ze t niet de hele dag door heeft, maar goed dat is slechts giswerk natuurlijk. T blijft een raadsel, maar ik neem t zeker allemaal mee wat jullie zeggen, ik stel zoveel mogelijk vragen bij de da.

  • Marumoto

    Dan zou het een darmobstructie zijn. Ooit iets overteerbaars opgegeten.

    Kunt wat plant. olie geven en hopen dat ze het ooit uitpoept. GEEN primperan etc. want dan heeft ze zo een gat in haar darm.

  • Daantjuh

    Ze heeft vandaag de tweede echo gehad. Maar daarop was niks te vinden, ook niet bij de darmen en ook de niertjes zijn nagekeken. Alleen wat troebel bij de blaas. Dus ik ga ervanuit dat t dan toch een blaasontsteking is, en wat blaasgruis zat er ook bij, maar niet abnormaal veel. Dus ik ga met de eurologist door, dat is nooit verkeerd, en ik moet met de metacam doorgaan, en daarnaast een kuurtje antibiotica. Tja je gaat je afvragen of t dan piepen is van de pijn, je gaat twijfelen, maar toch weet ik dat eigenlijk wel zeker, het verschil tussen gewoon piepen en piepen van de pijn herken je wel. Maar aangezien er ook bloed bij de urine zat, is er ook zeker iets. Maar misschien is t dan een fikse blaasontsteking. Dan zouden we na deze kuur toch verbetering moeten zien. Over twee weken moet ik op controle met dr.

    De troep in dr oor was geen mijt gelukkig, dat dacht ik al want dan hadden de andere caven t ook al gehad. Er kwam echt veel smeer en korsten uit. Ik heb nu een reiniger meegekregen dat ik een week in dr oortjes moet spuiten.

    Ik had dr samen met een assistente in de houdgreep, ze zat flink te protesteren, pit heeft ze wel haha. En de arts die de echo maakte zat de hele tijd caviageluidjes te maken om dr gerust te stellen haha, was best een apart tafereeltje….Ze heeft wel indruk gemaakt daar in ieder geval.

  • Agnes

    Hallo,

    Hoe is het nu afgelopen met jouw cavia?

    Ik zit in hetzelfde schuitje.

    In december 2012 is d'r baarmoeder en eierstokken met cystes weggehaald, en ook daarna bleef ze piepen bij het poepen. Ze heeft ook blaasontsteking gehad en antiobiotica leek dat opgelost te hebben.

    Maar ze bleef piepen.

    Nu heeft ze diaree en piept ze vaak en hard :-(

    De dierenarts heeft bactrimel en carprofen meegegeven, maar ik vermoed ook samengeklonterde darmen.

    Ben nu 2 dagen bezig en zie geen verbetering…

    Groetjes,

    Agnes