OD bij satijn

  • M.

    Voor de liefhebbers die het blad niet hebben/kennen, en interesse hebben in het (te) vaak bovengenoemde onderwerp. Ga op zoek naar een abonnee. In het Kleindiermagazine van deze week een interessant artikel van Deense orgine. Inclusief verzoeken tot verder onderzoeksmateriaal.

    M.

  • Peter

    Ik heb het artikel zojuist gelezen. Er worden cavia's met OD gevraagd om te scannen, maar er wordt niet aangegeven hoe en wat er verder onderzocht gaat worden. Men wil een goed fokprogamma samenstellen en er moet worden bepaald hoe een satijn het beste gefokt kan worden: satijn x satijn, drager x drager of drager x satijn. Terwijl er eerst gesuggereerd wordt dat het gen gelinkt is kan de fokmethode dan al niet meer uitmaken. Het lijkt mij geen gedegen onderzoek gaan worden. Zoveel erfelijke ziekten bij huisdieren zijn al via dna-onderzoek te traceren. Het lijkt me wel duidelijk dat OD bij satijnen van hetzelfde laken en pak is. Als er al een mutatie heeft plaatgevonden waarbij er in het satijngen een stoornis is opgetreden dat OD veroorzaakt, dan kunnen niet meteen alle andere satijngenen in een populatie dezelfde stoornis hebben. Dat kan verklaren dat er in Denemarken nauwelijks OD in de satijnen te vinden is. Dat onderzoek in Berlijn ( de onderzoekster van de aardbodem verdwenen) heeft misschien wel plaats gevonden aan aan elkaar verwante dieren met hetzelfde defecte gen.

    Het zal wel aan de vertaling liggen maar er wordt gesproken over Distrofie ipv Dystrofie. Vind ik wel een beetje slordig.

    Nou ja, mijn satijnen hebben ook geen last van OD en worden dan ook niet gevraagd vo.or het onderzoek.

    Peter

  • Saskia

    “Nou ja, mijn satijnen hebben ook geen last van OD en worden dan ook niet gevraagd vo.or het onderzoek.”

    En dat is wat eigenlijk iedere satijnfokker zegt, en zodoende zullen er ook geen satijnen voor het onderzoek worden aangeleverd…..

  • Peter

    Ik wil heel graag meedoen aan het onderzoek maar nogmaals, er worden alleen cavia's gevraagd waarbij middels een rontgenfoto OD is vastgesteld.

    Peter

  • esther

    Ja en dan mogelijk na de dood ingevroren versturen;)

    Heb het ook gelezen.Een goede zet,hoop dat er meer informatie loskomt door dat onderzoek in Kopenhagen.

    groetjes esther

  • mieke

    Peter, als ik je dan mag vragen:

    Heb je dan ook wel eens je satijnen laten rontgenen? Het is namelijk heel goed mogelijk dat ze wel al aan OD lijden, maar er NOG geen last van hebben. Ik heb zelf een satijntje die regelmatig wordt gecheckt en gerontgend en bij hem is het al een ruim een jaar geleden vastgesteld en zelfs een half jaar geleden dat zijn kaken en knieen erg aan t verdikken zijn en haakjes op de kiezen beginnen te vormen. Deze knul weegt 1100gram en is 2,5 jaar oud. Dus heeft op zich een netjes gewicht. Dat wil dus niets zeggen zoals sommigen denken.

    Daarnaast wil ik vragen of je alle satijntjes hebt laten rontgenen, als je iets hebt laten rontgenen of dit dan niet volgens de “norm” van de satijnfokkersclub is, want 1x 1 a 2 caafjes, die 1,5 jaar oud zijn, van je HELE stal laten rontgenen… en als daar niets uitkomt is je HELE stal OD-vrij is zoals ieder weldenkend mens weet struisvogel-politiek.

    Als derde, hoe lang zit een gemiddeld fok-caafje bij jou? En als je er niet meer mee kunt fokken, krijgen ze dan een knuffel thuis?

  • Peter

    Hoi Mieke,

    Ongeveer een jaar geleden hebben er van mijn twee oudste zeugen röntgenfoto's op het prikbord gestaan. De oudste was 5 1/2 jaar en is onlangs overleden. Ik heb niet de behoefte meer cavia's te röntgenen. Als ik een zeug aanhoud blijven ze hier meestal tot aan hun dood. Ze worden gewoon oud, en ik heb nog nooit problemen gehad wat OD betreft.

    Dat ik niets te verbergen heb mag blijken uit dat ik hier gemeld heb onlangs 50 cavia's verloren te hebben aan abcessen in de buik. In het artikel over OD-onderzoek in het laatste “Kleindiermagazine” wordt ook melding gemaakt van slapte in de achterhand bij drachtige zeugen. Ik zal heel eerlijk zeggen dat ik dat ongeveer twee jaar geleden ook heb gehad bij drie drachtige zeugen. Maar dat waren satijndragers. Na het werpen trok het weer langzaam weg.

    Ik heb al eens eerder gezegd dat wanneer ik problemen zou krijgen met OD, ik er direct mee zou stoppen. Wie wil er nou cavia's fokken die een lijden tegemoet gaan?

    In het betreffende artikel wordt gezegd dat “er in Denemarken geen problemen met OD in satijn cavia's zijn”. Dat sterkt mij in mijn overtuiging dat het ook niet in mijn satijnen zit ( dit lokt natuurlijk weer uit tot een schot voor eigen doel).

    Groeten,

    Peter

  • Witches at work

    Peter schreef:

    >

    > Hoi Mieke,

    > Ongeveer een jaar geleden hebben er van mijn twee oudste

    > zeugen röntgenfoto's op het prikbord gestaan. De oudste was 5

    > 1/2 jaar en is onlangs overleden. Ik heb niet de behoefte

    > meer cavia's te röntgenen. Als ik een zeug aanhoud blijven ze

    > hier meestal tot aan hun dood. Ze worden gewoon oud, en ik

    > heb nog nooit problemen gehad wat OD betreft.

    > Dat ik niets te verbergen heb mag blijken uit dat ik hier

    > gemeld heb onlangs 50 cavia's verloren te hebben aan abcessen

    > in de buik. In het artikel over OD-onderzoek in het laatste

    > “Kleindiermagazine” wordt ook melding gemaakt van slapte in

    > de achterhand bij drachtige zeugen. Ik zal heel eerlijk

    > zeggen dat ik dat ongeveer twee jaar geleden ook heb gehad

    > bij drie drachtige zeugen. Maar dat waren satijndragers. Na

    > het werpen trok het weer langzaam weg.

    > Ik heb al eens eerder gezegd dat wanneer ik problemen zou

    > krijgen met OD, ik er direct mee zou stoppen. Wie wil er nou

    > cavia's fokken die een lijden tegemoet gaan?

    >>>D#S Tja toch blijf ik van mening dat voorkomen nu eenmaal makkeijker is dat genezen. Dan ben je immers te laat~!~

    Ook wil ik je best geloven dat jij en er in Denemarken OD vrije caafs worden gefokt.

    Echter zolang er risico is op OD zou het nooit mijn kick kunnen zijn om satijn caafs te fokken.

    Men zou eens de verdunnings/satijnfokkers in de arm moeten nemen en hun een cursus geven over OD en het fokken van satijn met tips ed.

    Waar is al wat jaren van baal is het simplisme van veel satijnfokkers die amper weten wat satijnfok inhoudt en maar wat doen op dat gebied.

    gr. D#S

    > In het betreffende artikel wordt gezegd dat "er in Denemarken

    > geen problemen met OD in satijn cavia's zijn". Dat sterkt mij

    > in mijn overtuiging dat het ook niet in mijn satijnen zit (

    > dit lokt natuurlijk weer uit tot een schot voor eigen doel).

    > Groeten,

    > Peter

  • M.

    citaat D#S: “….Waar is al wat jaren van baal is het simplisme van veel satijnfokkers die amper weten wat satijnfok inhoudt en maar wat doen op dat gebied….”

    Dat ‘voorrecht’ is niet helemaal voorbehouden aan satijnfokkers. Ik verbaas me er nog langer over dat er rondom ons heen van alles door elkaar gekruisd wordt, zonder enige (genetische) basiskennis vooraf. De meeste caviafokkers lijken wel ongeleide projectielen :+ Een enkeling houdt het nog bij één haarvariëteit en één kleurslag. Hooguit een compenserende kleurslag erbij vor verbetring van het een en ander. Maar hoofdzakelijk worden behalve kleurslagen ongecontroleerd haarvariëteiten met elkaar vermengd. Eeuwig zonde.

    M.

  • mieke

    Peter, bedankt voor je eerlijke antwoorden. Ik hoop eigenlijk dat je gelijk hebt…, maar voor mij ( en dus mijn eigen ervaringen) momenteel ligt dat anders, juist om dat wat ik meemaak met mijn eigen knul.