Vraag over caviagedrag!

  • Ilonka

    Hoi,

    toe wij Keesje hebben genomen (konijn) heb ik mij daar via het internet echt in verdiept. Allerlei informatie opgezocht en ook veel geluisterd naar de mensen op de prikpagina voor konijnen. Nu zei er niet meer zijn Keesje en Flora, maar wel onze rexen, Djo Djo en Senta hebben, heb ik hier ook een heleboel vragen over. Daarom mijn vraag naar jullie die hier meer van weten als ik.

    Als we beide manneks op de bank nemen, en dat vinde ze leuk, dan duwen ze vaak met hun kop tegen onze handen. Bij konijnen weet ik dat dat betekend van hallo hier ben ik en wil aandacht enzo maar hoe zit dit bij de caafjes?

    Ook plassen ze steeds tegen ons aan. Heeft dit ook een betekenis.

    Nou ik hoor graag van jullie kenners,

    Ilonka

  • Jessica

    Dat duwen met de koppies is als ze niets zien als je bijv. met je hand over het koppie aait. Dit heeft met het leven in het wild te maken. Omdat ze prooidieren zijn, moeten ze alles goed kunnen zien en in de gaten kunnen houden.

    Het plassen is gewoon onzindelijkheid en wellicht omdat het lekker warm is op

    schoot.

    Gr. Jessica

  • Saskia

    KLopt wat Jessica zegt, een caaf wil altijd alles in de gaten houden en als je zijn zicht belemmerd zal hij je hand weg proberen te duwen.

    Verder moet je er rekening mee houden dat cavia's niet zindelijk zijn en ook nooit worden. Wel kun je als je ze een beetje kent aanvoelen als ze moeten plassen: ze worden dan onrustiger. Als je ze dan teurg zet kunnen ze in het hok een plas doen en kun je ze evt daarna weer pakken. Maar hun plas lang ophouden, dat kunnen de meeste caafsjes nu eenmaal niet.

  • Jan

    Dit is wat wikepedia er over zegt.

    Cavia's hebben een uitgebreid assortiment aan onderlinge communicatie. Veel van deze communicatie is vocaal. De meest waargenomen uitingen zijn:

    Het “fluiten”, een hoge harde reeks van piepgeluiden die worden gemaakt om aandacht te trekken. In het wild roepen ze hiermee elkaar en tegen mensen maken ze dit geluid om om eten te vragen.

    Zachte piepjes, op een babbelende manier. Dit is meestal een vrolijke cavia die laat weten dat hij of zij er is.

    Kreunend piepen. Een uiting van pijn of ongemak.

    Het “brrrrr” geluid. Meestal gepaard met een trillend lijf. Dit kan verschillende dingen betekenen. Cavia's die elkaar proberen te versieren maken dit geluid tegen elkaar. Maar ook mannetjes die elkaar willen intimideren doen dit tegen elkaar. Eveneens is dit gedrag vastgesteld bij cavia's die alleen met elkaar spelen. Mensen kennen dit geluid vooral bij cavia's die geaaid worden. Soms maken cavia's dit geluid als ze een hard of hoog geluid horen.

    Klappertanden. Een teken van boosheid of angst.

    Knarsetanden. De cavia heeft trek in iets lekkers.

    Tjilpen. Dit geluid is nog een mysterie.

    Popcornen. De cavia rent en maakt gekke sprongen waarbij soms het hoofd wordt geschud of abrupt in de lucht van richting wordt veranderd. Dit is een teken dat de cavia heel vrolijk is. Het lijkt heel veel op het bokken wat paarden doen als ze vrolijk zijn.

    Sommige cavia's kunnen schootzindelijk worden. Naarmate een cavia volwassen wordt, kan hij of zij besluiten dat de schoot geen goede wc is en probeert signalen af te geven dat zij of hij weg wil. Dit uit zich vaak in ineens onrustig gedrag, piepen of zachtjes in de vingers bijten.

  • cora

    Nog een groot verschil tussen cavia's en konijnen.

    Konijnen kunnen klappertanden van genot. Als cavia's klappertanden zijn zijn ze boos/geirriteerd.

  • MoniqueW

    Voor het plassen….Je kan voelen of zijn blaasje bol staat en hem dan gauw even in zijn hokje zetten. Meestal plassen ze meteen en kan je ze weer oppakken.

  • Monique

    Ik heb ook een cavia die tjilpt… geen idee waarom… Ze doet het maar heel af en toe, is wel een grappig geluid.